Bij de kandidatuur van Rik Van de Walle

by gertekoo

RikAls onderwijsdirecteur van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur werk ik nauw samen met Rik Van de Walle. Dat geeft me de kans hem vaak van nabij aan het werk te zien.

Ik beschouw Rik als een goede vriend — het kan best dat mijn waarneming daardoor gekleurd is. En toch, vriendschap maakt niet blind, ze kijkt welwillend naar wat ze scherper waarneemt. Precies die welwillendheid is wat ik in Rik het meest apprecieer. Hij zal het niet altijd met je eens zijn — en hij zal je dat ook duidelijk maken — maar hij wil luisteren naar redelijke én emotionele argumenten, en is soepel genoeg om zijn mening te herzien. Doordat hij in een gesprek vaak hardop redeneert, hoor je hem soms van mening veranderen, en weet je — mits enige aandacht — meteen ook waarom en hoe dat is gebeurd. Dat vraagt wat soepelheid, maar maakt het uiteindelijk nog zo makkelijk.

Ik ken weinigen die zoveel energie halen uit hard werken als Rik. Hij heeft ambitie en visie, en is een intelligente strateeg, die zelden onvoorbereid aan een vergadering of discussie deelneemt. Hij is pragmatisch met oog voor het haalbare, en met geduld voor wat langer moet duren. Als decaan is hij er voor alle geledingen, met expliciete aandacht voor de standpunten en bezorgdheden van de studenten. Ik zie hem, ook als vakgroepvoorzitter, voortdurend zoeken naar redelijke en menselijke oplossingen met zorg voor de samenhang en het geheel. Hij heeft het daarbij evenmin als ik begrepen op administratieve verwikkelingen. Rik heeft mij alle vrijheid gegeven om mijn job als onderwijsdirecteur breed en eigenzinnig in te vullen, en is er altijd met raad, steun en direct constructieve feedback.

Hij deelt met veel ingenieurs de analytische geest, de creativiteit, en de aandacht voor en het inzicht in hoe systemen werken. Maar de meeste van onze gesprekken gaan over kunsten en letteren, en de filosofie van de wetenschap. Ik vond in hem een bondgenoot in het verbinden van verschillende disciplines, en voor het verruimen van de focus van onze ingenieursopleidingen. Als oprichter van de MultiMediaLab-onderzoeksgroep weet hij zelf heel goed hoe toegepast onderzoek werkt en moet worden gestuurd, maar — en dat is wellicht minder vanzelfsprekend voor ingenieurs — hij ondersteunt actief de ongeleide projectielen die wij, de fundamentelen in onze faculteit, vaak willen zijn.

Ik denk dat Rik een hele goeie rector zou zijn, die energie, visie, zin voor strategie, compromisbereidheid en een flinke dosis humor kan combineren met een multiperspectivistische houding. Zijn rectoraat zou kunnen helpen om de verschillende gezindten aan onze alma mater te verenigen. Wij staan met alle UGent’ers voor een open, breeddenkende en grensverleggende universiteit. De rest is een achterhoedegevecht.

Advertisements